Slappe Bodem expertise

Wat willen we met deze unieke veen(weide)gebieden in Nederland die langzaam wegzakken? Kunnen we dit tegengaan en is het wel rendabel om hier te bouwen?

In veel delen van noord en west Nederland is de bodem zacht wat unieke uitdagingen met zich meebrengt voor bouw- en infrastructuurprojecten. Deze slappe bodems zijn gevoelig voor zetting en vereisen speciale technieken om de stabiliteit enigszins te garanderen. Enigszins, want het is een utopie om te denken dat dat de bodem, met welke technische ingreep ook, niet meer zakt.  We kunnen wel de zetting beperken en de (financiële) consequenties inzichtelijk maken.

Daarnaast dient aan de voorkant een gedegen afweging gemaakt te worden of het verstandig is om ergens nieuw te gaan bouwen. Door het aan de voorkant direct goed te doen kan veel narigheid in de toekomst worden beperkt.

Oplossingen....of toch niet?

De constructie van een infrastructureel project vereist een bepaalde mate van drooglegging, een lage grondwaterstand, om het werk te kunnen maken en/of voor de stabiliteit. Waarom is die stabiliteit van bijvoorbeeld een weg zo belangrijk? Vergelijk het met blote voeten staan in het zand op de waterlijn. Je voelt je voeten langzaam wegzakken door je gewicht terwijl wanneer je iets verder het strand op gaat dit niet meer gebeurd; de drooglegging is groter geworden.  Maar een hogere grondwaterstand is wel weer wenselijk om zetting van de bodem te beperken. Er ontstaat hierdoor vaak een conflictsituatie; men wil graag een stabiele constructie met een hoge(re) grondwaterstand. Deze is oplosbaar door bijvoorbeeld het toepassen van lichte ophoogmaterialen zoals Bims, Argex, Glasschuim of EPS. Ook een volledig zettingsvrije constructie in de vorm van een paalmatras is mogelijk. Op het moment dat we de kosten maar ook de duurzaamheid van een materiaal in ogenschouw nemen wordt het een lastig verhaal in relatie tot de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ik kan u helpen bij het maken van een gedegen afweging.

Ontdek deze expertise